Dit is onderzocht in een internationale studie bij 469 recreant  midden- en lange afstand hardlopers. Deze studie heeft gekeken naar het effect van het toevoegen van een wekelijkse krachttraining aan het trainingsprogramma van recreant hardlopers. Hierbij zijn verschillende krachttraining programma's met elkaar vergeleken en getest of het positief bijdraagt aan de prestatie van hardlopers.

Sneller lopen

Ten eerste blijkt dat na een periode van 4-6 weken krachttraining, de maximale snelheid van hardlopers is toegenomen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat na krachttraining de spieren ‘sneller en sterker’ kunnen aanspannen & ontspannen, waardoor de snelheid van het bewegen toeneemt.

Zuiniger lopen

Ten tweede blijkt krachttraining een positieve invloed te hebben op de running economy. De running economy kan uitgelegd worden als het proces omtrent energieverbruik tijdens het hardlopen, hoe efficienter dit process verloopt hoe energiezuiniger een hardlopers is. Dit onderzoek laat zien dat wekelijkse krachttraining, na een minimale periode van 6 weken een verbetering van je energieverbruik tijdens het hardlopen teweeg kan brengen.  
Je wordt niet zwaarder of trager van krachttraining!

Krachttraining voor hardlopers

Sterker worden

Verder is er aangetoond dat wekelijkse krachttraining bijdraagt aan een toename van spierkracht. Hier laten ze echter wel zien dat de toename van kracht  niet ontstaat door de ‘groei’ van spieren maar dat de coördinatie en aansturing van de spiervezels is verbeterd. Dit is vervolgens positief voor de lichaamssamenstelling van hardlopers, vaak horen we hardlopers zeggen ‘bang’ te zijn zwaarder of slomer te worden van krachttraining omdat hun spieren groter worden.  Uit dit onderzoekt blijkt dit dus niet waar te zijn. 

 

 

Samenvatting

De belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek; krachttraining bevorderd de prestatie van hardlopers positief en biedt voordelen aan verschillende  processen die belangrijk zijn voor het hardlopen. Meer dan voldoende redenen om een fysieke training toe te voegen aan je trainingsprogramma dus! 

Wil jij zelf de voordelen van krachttraining ondervinden? Probeer dan snel een proeftraining! 

Dionne Sloot - Fysiotherapeut & bewegingswetenschapper io.

 

Benieuwd naar het hele artikel:

Blagrove, R.C., Howatson, G. & Hayes, P.R. Effects of Strength Training on the Physiological Determinants of Middle- and Long-Distance Running Performance: A Systematic Review. Sports Med 48, 1117–1149 (2018)