Het belang van krachttraining voor hardlopers

24 april waren Peter Eemers (sportfysiotherapeut en werkzaam in de topatletiek) en Niels Theloosen (hardlooptrainer van o.a. Nijmegen Atletiek en Team Zevenheuvelen) aanwezig bij de cursus krachttraining voor prestatieverbetering en blessurepreventie bij hardlopers, de cursusdag werd gegeven door Bas van Hooren en georganiseerd door Denkfysio. Bas is sportwetenschapper aan de universiteit van Maastricht, maar is bovendien ook enthousiast hardloper en in het verleden zelfs actief als atleet op NK’s. Genoeg kennis en ervaring dus.

Ondanks de jaren aan ervaring, binnen de topatletiek, was dit voor Peter een mooie kans om samen met andere professionals de gedachten over krachttraining bij hardlopers op een rij te zetten en van elkaar te leren. Als mede-oprichter van het hardloopcentrum Stryve vindt hij het dan ook belangrijk om de trainers, waaronder Niels, te scholen in hoe krachttraining voor hardlopers er uit zou moeten zien. 

Welke adaptaties wil je creëren tijdens je training?

Krachttraining voor hardlopers

De cursus vond plaats bij crossfit Waalfront, waar een sfeer heerst die sport en gezelligheid ademt, in combinatie met een hoog gehalte spierbundels, gewichtheffers en crossfitters. De perfecte locatie voor een scholing omtrent krachttraining dus!

De ochtend was vooral gevuld met theorie, na een goede lunch werd deze theorie in de middag in de praktijk gebracht. Tijdens de theorie stond vooral centraal wat de voordelen van krachttraining voor hardlopers zijn en hoe je dat moet aanpakken. Bas ziet te vaak dat krachttraining uitgevoerd wordt omdat het erbij hoort, maar niet omdat er een gedachte achter zit. Het is van belang om na te denken over welke adaptaties je wilt creëren tijdens je training. Daarnaast kwamen onderwerpen aan bod als specificiteit van bewegen en inspanningsfysiologie.

De theorie werd opgefrist met principes zoals ‘’neurale inhibitie’’, ‘’rate of force development’’ en  ‘’inter-, en intra-musculaire coördinatie’’. Het begrijpen van deze kennis en principes is volgens Bas essentieel om vervolgens in de praktijk toe te passen.

Loopeconomie is vanuit de literatuur een actueel onderwerp. Praktijk en wetenschap raken elkaar bij uitstek als het gaat over loopeconomie. Er wordt steeds meer bekend hoe belangrijk loopeconomie is en dat niet alleen inspanningsfysiologisch geredeneerd moet worden bij hardlopers maar ook zeker de motorische principes in combinatie met krachttraining grote voordelen hebben voor het hardlopen. Bas wist de huidige wetenschappelijke inzichten toe te passen in de praktijk met ook leuke en gevarieerde oefenvormen. De voor ons welbekende aquabag kwam bijvoorbeeld diverse keren langs.

Het was een leerzame cursus waarin het belang van krachttraining voor hardlopers nogmaals bevestigd werd, bedankt Bas en Denkfysio