Dit is de proloog van een serie blogs over krachttraining voor hardlopers. We spreken eigenlijk over fysieke training voor hardlopers, omdat dit type training bestaat uit meer dan alleen trainen met gewichten.
Voor veel mensen zit de aantrekkingskracht van hardlopen in de eenvoud; je trekt je loopschoenen aan en gaat naar buiten. In een korte tijd heb je een effectieve training gedaan, en gieren de endorfines door je lichaam. Er schuilt echter een gevaar in de monotone belasting van het hardlopen. Je lichaam wordt eenzijdig belast, met als risico stijfheid en overbelastingsblessures. Fysieke training voor hardlopers is een hele mooie ondersteuning van het hardlopen, en zorgt er voor dat je makkelijker gaat lopen, blessures minder snel om de hoek komen kijken en je met nog meer plezier je rondjes kunt lopen!
Het lichaam heeft behoefte aan variatie, anders verliezen onbelaste spiergroepen of pezen hun kracht of belastbaarheid. Het is daarom juist goed om iets anders naast het hardlopen te doen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om de veel gebruikte spieren en pezen, zoals kuiten, bovenbenen en hamstrings en de complete heupgordel nog sterker te maken.
Een goede fysieke training bestaat daarom niet uit domweg smijten met gewichten. Nee, het gaat om de juiste balans tussen beweeglijkheid, stabiliteit en kracht. Veel hardlopers zijn of worden stijf, en hebben een gebrek aan balans. Stel je eens voor hoeveel makkelijker je beweegt als dit wél op orde is, en dus ook hoeveel meer plezier het hardlopen kan geven als je nog makkelijker loopt.
Onder veel hardlopers heerst het idee dat krachttraining spiergroei met zich meebrengt, en dit het lopen in de weg zit. Dit is een fabeltje. Krachttraining kan spiergroei met zich meebrengen, dit wordt hypertrofie genoemd, maar de kans is klein dat je als loper hier mee te maken krijgt. Duursport remt namelijk de aanmaak van spiergroei. Daarnaast is dit sterk afhankelijk van de vorm van krachttraining.
Zoals hierboven al benoemd behoort een fysieke training voor hardlopers gevarieerd en divers te zijn. De warming-up bestaat uit een stukje beweeglijkheid en flexibiliteit om zowel gewrichten als spieren soepel te houden, om vervolgens je lichaam te activeren voor de kern van de training. Nadat de spieren op de juiste spanning staan begint het hoofdprogramma; een aantal sets met diverse oefeningen, gericht op kracht of stabiliteit, dit is afhankelijk van het niveau met een halterstang of met lichaamsgewicht. De training wordt afgesloten met een circuitvorm, bijvoorbeeld gericht op balans of core stability.
Dus als je makkelijker wilt bewegen, je lichaam op een gevarieerde manier wilt uitdagen en blessurepreventief wilt trainen, dan is krachttraining absoluut een toegevoegde waarde die door alle professionele lopers al gedaan wordt.
Stryve heeft al jaren ervaring met het faciliteren en begeleiden van een fysieke training voor hardlopers. Voor zowel de toplopers van Global Sports Communication als voor de talenten van Team Zevenheuvelen verzorgen wij al jaren een fysieke training. Dit is inmiddels een belangrijk onderdeel van hun weekschema geworden.
Wil jij aan den lijve ondervinden wat de voordelen van fysieke training voor hardlopers zijn? Meld je dan nu aan voor een gratis proeftraining.
Dit wil ik!