Voor ons hardlopers is het een vreemde vraag, ‘’wat vind je nou zo leuk aan hardlopen?’’, maar toch horen we dit nog steeds regelmatig. Daarnaast zijn er veel mensen die hardlopen, maar het eigenlijk niet leuk vinden maar het omwille van gezondheidsredenen toch doen. 

In deze blog willen we iedere twijfelaar of niet hardloper handvatten geven om toch te kunnen genieten van een rondje lopen.

Hoe vind ik plezier in hardlopen?

Loopmaatje

Zeker de eerste meters zijn voor een startende loper nog wel eens een uitdaging. Het is een cliché, maar het is verstandig om een loopmaatje om mee samen te lopen te zoeken. Zo hebben jullie allebei een stok achter de deur, en gaan de trainingen al kletsend een stuk sneller voorbij. je zult merken dat naarmate je beter getraind bent, de trainingen makkelijker gaan, en je ook steeds meer plezier uit het lopen kunt halen. Ook als je geen starter bent is het heerlijk om samen te lopen. Naast een stok achter de deur heb je dan ook iemand die je door de zware (laatste) meters weet te trekken!  

Daarnaast heeft vrijwel iedere plaatselijke atletiekvereniging een startersgroep waar je terecht kunt.

Op zoek naar de Runnershigh

Als hardloper kun je wel stellen dat de zogenaamde ‘’runners high’’ een van de beste ervaringen die er zijn is. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het vrijkomen van het gelukshormoon endorfines. Helaas krijg je niet ieder loopje dit gevoel, en vaak is het ook afhankelijk van het type training. Sommige lopers ervaren het tijdens hun lange duurloop (link naar blog), andere lopers tijdens een interval of fartlek training (link naar blog). Ga op zoek naar de training je die het leukst vindt, en waar je het meest energie uit haalt. Er zijn genoeg vormen en variaties te vinden om deze trainingen dan toch ook nog veelzijdig te houden.

Ik wil hardlopen