De lange duurloop is niet weg te denken uit ieder hardloopschema. Of je nu je pr op een kortere afstand zoals de 5km wilt aanvallen, of in voorbereiding bent op een marathon, de lange duurloop is een belangrijk onderdeel van je programma. Deze trainingsvorm vormt misschien zelfs wel de basis voor alle andere trainingen. Het principe is erg eenvoudig, je loopt lang en rustig.  

Wat gebeurt in je lichaam tijdens een lange duurloop?

Het is de kunst om (een groot deel van) de lange duurloop in je vetverbrandingssysteem te lopen, dat wil zeggen op een relatief lage intensiteit, denk hierbij aan zone 1, of een tempo waarbij je makkelijk kunt blijven praten. Dit geeft je de kans om langer achter elkaar te lopen, omdat je zuinig omgaat met je energie. We weten dat je door lang op een rustig tempo te lopen zowel zuiniger omgaat met je energievoorraad, maar je ook efficiënter gaat lopen. Kortom, je lichaam heeft minder energie nodig om snelheid X te behalen. Dit komt doordat je meer mitochondria aanmaakt tijdens (lange) duurtraining, dit zijn motortjes in je spiercel die de energie produceren. 

De lange duurloop

Genieten

Naast alle fysieke en fysiologische voordelen geeft de lange duurloop ook een enorm geluksgevoel door het vrijkomen van het gelukshormoon, endorfines. Dit gevoel kun je de runners high noemen. Als je rustig genoeg loopt kunnen je gedachten eindeloos dwalen, terwijl je ook nog eens de omgeving in je op neemt. Vaak hoor je dat de beste (creatieve) ideeën zijn opgedaan tijdens een lange duurloop.

"word sneller door rustiger te lopen"

Tips voor een succesvolle lange duurloop

Het gevaar van de lange duurloop is dat het als eentonig ervaren kan worden. Plan daarom vooraf een gevarieerde route, met bijvoorbeeld een aantal heuveltjes. Dit zorgt ervoor dat je met je pasfrequentie moet spelen, en je niet een gevoel van monotonie ervaart. Naast een gevarieerd parcours zorgt het vooraf plannen van een route er ook voor dat je van punt naar punt kunt lopen, een manier die ook in een wedstrijd goed toepasbaar is, om de tijd sneller voorbij te laten gaan.

Tot slot, een tip om nog meer te genieten tijdens je duurloop, ga op zoek naar schoonheid, op welke manier dan ook, die je nog niet eerder hebt gezien tijdens een van je rondjes. je zult merken dat je hierdoor nog meer kunt genieten van je training, omdat je dingen ziet die je niet eerder hebt gezien (ook al ben je er honderd keer voorbij gelopen).