Hardlopen, een van de meest pure en eenvoudig te beoefenen sporten die er zijn. Echter, het is ook een belastende en zware sport en het is daarom belangrijk om op een verstandige manier op te bouwen.

Hardlopen kan een impact hebben op je onderbenen tot wel 8 keer je lichaamsgewicht, afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt. Het is daarom belangrijk om voorzichtig en geduldig op te bouwen. Zeker in de eerste maanden zijn beginners gevoelig voor blessures en pijntjes omdat hun spieren en pezen niet gewend zijn aan de harde klappen tijdens het hardlopen. Advies en begeleiding van een trainer is daarom aan te raden. Een trainer kan er bijvoorbeeld op toezien dat je maximaal 10% extra per week loopt en kan je helpen om blessures te voorkomen.

Dé perfecte loopstijl bestaat niet!

Ook op het gebied van de juiste loophouding tijdens het hardlopen is het belangrijk om hulp te vragen van een expert. De juiste loophouding zorgt er namelijk voor dat je makkelijker, efficiënter en met minder kans op blessures loopt. Een paar basis aandachtspunten zijn rechtop lopen, actief blijven lopen en bijvoorbeeld landen op je middenvoet in plaats van je hak. Het gebruik van je armen kan ook bijdragen aan de snelheid tijdens het hardlopen. Let op! Dé perfecte loopstijl bestaat niet. Iedereen loopt anders en iedereen heeft persoonlijke aanwijzingen nodig om voor jou de ideale loopstijl te creëren. 

Hardloopbegeleiding

Kortom, wanneer je verantwoord en met de juiste begeleiding begint met hardlopen, kun je genieten van deze mooie en uitdagende sport op een manier die gezond is voor je lichaam.