De afgelopen maanden werden mensen verplicht om op een andere manier aan hun beweging te komen, de sportscholen waren maanden dicht, en ook trainingen binnen een vereniging waren niet mogelijk. Veel mensen zochten een alternatief in het hardlopen. Een van de meest pure en eenvoudig te beoefenen sport, en ons inziens ook nog eens de mooiste! Het is echter ook een zware en belastende sport. In deze blog valt te lezen hoe je op een verstandige manier het hardlopen verder kunt opbouwen.
Hardlopen is een zeer belastende sport. De impact op je onderbenen kan, afhankelijk van je snelheid, oplopen tot 8 keer lichaamsgewicht. Om een voorbeeld te geven, weeg je 80kg, dan moeten je onderbenen een impact van wel 620kg opvangen! Je kunt al wel raden je daarom erg voorzichtig en geduldig moet opbouwen. Niet makkelijk, zeker als je het hardloopvirus te pakken hebt, maar wel belangrijk als je je belastbaarheid wilt verbeteren, en blessures wilt voorkomen. Zeker in de eerste maanden zijn beginners extra gevoelig voor pijntjes en blessures. Je spieren en pezen zijn immers niet gewend aan de harde klappen. Het is daarom aan te raden om je te laten adviseren en begeleiden door een trainer. Hij zal er op toezien dat je bijvoorbeeld maximaal 10% extra per week loopt. Loop je normaal 3 keer 5 kilometer in de week en wil je wel meer lopen, dan kan je dus eigenlijk de daaropvolgende week maximaal 17 kilometer lopen. Ga je daar toch (flink) overheen, dan loop je verhoogd risico om geblesseerd te raken.
Ook op het gebied van de juiste houding tijdens het hardlopen is het belangrijk om hulp te vragen van een expert. De juiste loophouding zorgt ervoor dat je makkelijker, efficiënter en met minder kans op blessures loopt. Een paar basis aandachtspunten zijn rechtop lopen, zo voorkom je dat je gaat hangen in je heupen en blijf je actief lopen, en een landing op je middenvoet. De impact bij een haklanding is groter, en vertraagt ook nog eens. Tot slot, gebruik je armen. Hier kan je veel, verborgen, snelheid vandaan halen!